Background

Blinejä Pie­ta­ris­sa

Pietarin katujen yllä säh­kö­lin­jat kiertyvät tiiviiksi verkoksi, ja kau­pun­gis­ta huokuu jän­nit­tä­vä tunnelma. Pietari on vas­ta­koh­tien kaupunki. Itä ja länsi yh­dis­ty­vät poh­joi­ses­sa suur­kau­pun­gis­sa kieh­to­vak­si koko­nai­suu­dek­si. Kapeilla kujilla talojen jul­ki­si­vu­jen rappaus rakoilee rujosti, kun taas muutaman korttelin päässä lois­tok­kaat ra­ken­nuk­set ovat kuin palatseja. Os­tos­ka­dut tulvivat tren­dik­käi­tä muo­ti­liik­kei­tä ja ra­vin­to­loi­ta, mutta perinteet elävät edelleen vahvasti niin tavoissa, pu­keu­tu­mi­ses­sa kuin ruo­ka­kult­tuu­ris­sa­kin.

Pietarissa voi poiketa hampurilaiselle kansainväliseen pikaruokaketjun ravintolaan, mutta varteenotettava vaihtoehto kiireiselle ruokailijalle on paikallinen pikaravintola, jossa myydään blinejä. Lounasaikaan bliniravintolassa on hienoinen jono, joka kuitenkin etenee kohtalaisen nopeasti. Leveässä pannussa paistuu leveä ja ohuen ohut lettu. Blini täytetään vaihtoehtoisesti liha-, kala-, kasvis- tai sienitäytteellä, ja lopuksi se asetellaan kauniiksi neliöksi lautaselle. Kylmä olut kruunaa bliniaterian, ja tunnelma on huomattavasti tiiviimpi kuin neutraalissa ham­pu­ri­lais­ra­vin­to­las­sa. 


Iltapäivällä Pietarin pääkatu Nevski prospekt on tulvillaan ihmisiä. Aukioilla katutaiteilijat kilpailevat kiireisten ohikulkijoiden huomiosta. Ruuhka-aikana kaoottinen autoliikenne etenee tuskaisen hitaasti. Keskustan tuntumassa kanaalit kimmeltävät kuin raikkaat keitaat, ja kanaalien varret tarjoavat virkistävän levähdyspaikan miljoonakaupungin hektisyyden keskellä. 


Kanavan rannalla sijaitsee ravintola Yat, jonka ruokalistalta löytyy perinteisiä venäläisen keittiön ruokalajeja. Ravintolan sisustus on nuorekas ja persoonallinen, mutta yksityiskohdissa elää vahvasti venäläiset perinteet. Ikkunalaudalla on jyhkeä samovaari, ja seinälle on aseteltu peltisiä kaviaaripurkkeja. Vanhat venäläiset kirjat seisovat suorissa riveissä ja kertovat osaltaan kulttuurin merkityksestä. 


Venäläisessä keittiössä on vaikutteita talonpoikien yksinkertaisesta ruoasta, tsaarin ajan palatsien ylellisyydestä, lähikansojen perinteistä sekä ortodoksisesta uskonnosta. Venäläisessä keittiössä suositaan puhtaita ja yksinkertaisia makuja. Raaka-aineina käytetään paljon kalaa, viljaa, sieniä sekä itse valmistettuja hapatettuja vihanneksia. Ja tietenkin kaviaaria ja smetanaa. Tunnettuja venäläisiä ruokia blinien ohella ovat seljanka, borssikeitto, pelmenit ja stroganoff. Kaikki näitä löytyy ravintola Yatin ruokalistalta. 


Tarjoilija tuo pöytään suuren alkupalalautasen, jossa on hapanta leipää, hapankaalia, sieniä, sianlihaa, valkosipulia ja suolakurkkua. Alkupalat nautitaan vodkasnapsin kanssa. Pianisti soittaa klassista musiikkia taustalla ja iloinen ja välitön puheensorina täyttää ravintolan. Venäläiset ovat seurallisia ja arvostavat yhteisiä aterioita perheen tai ystävien kanssa. Ruokailuun kuuluu seurustelu. 


Pääruoka on helppo valita listalta: blinit kaviaarin ja smetanan kera. Sitä ennen on kuitenkin maistettava venäläistä sienikeittoa. Lautaset ovat tulvillaan idän makuja ja maukas ateria päätetään haudutetulla teellä ja makealla marjapiirakalla. 


Ilta laskeutuu hiljalleen kaupunkiin. Jos haluaa tutustua Pietarin värikkääseen yöelämään, löytyy juhlijalle helposti naposteltavaa vielä pikkutunneilla. Katukioskit ovat avoinna läpi yön, ja illan voi päättää kätevästi kioskista ostetulla blinillä.  


 Theron Catering blog 30.5.2018


LarkkuPOrtMets-me.jpg

Larissa Raudas

© Larissa Raudas 2019. Kaikki oikeudet pidätetään.