Maa-artisokka on tuttu kasvi puutarhoissa ja kasvimailla, mutta harvapa nykypäivänä tietää, että se
on myös hyötykasvi. Jopa palstaviljelijät eivät aina tiedä, että monivuotisesta perennasta saa
muutakin kuin näkösuojaa ja silmäniloa.
Auringonkukan sukulaiskasvi tuotiin Amerikan tuliaisena Eurooppaan 1600-luvulla, jolloin se löysi
tiensä myös Suomeen. Vähitellen se jäi kuitenkin perunan varjoon sekä Suomessa että muualla
Euroopassa. Perunan tavoin maa-artisokka lisääntyy siemenmukuloistaan, ja paras aika
sadonkorjuulle on syys-lokakuussa. Juuret puskevat syvälle multaan, ja tiheän juurakon seasta kasvaa ryppäinä muhkeita mukuloita.
Kooltaan ja muodoltaan vaihtelevat mukulat ovat omalla tavallaan koristeellisia, ja multaisista
mukuloista uhkuu maan voima. Maa-artisokka lisääntyy nopeasti, joten jos sitä ei pidetä kitkemällä
aisoissa, se leviää hallitsemattomasti. Aina kasvi ei siis ole viljelijälle pelkäksi iloksi.
Mukulat ovat kasvista se osa, mikä otetaan hyötykäyttöön. Ensi silmäyksellä ei ehkä uskoisi, että
kippuraisesta mukulasta syntyy pikanttia keittoa. Maa-artisokan maku on luonnostaan hieman
savuinen. Moni tuntee maa-artisokkakeiton alkuruokana, eikä ihme, sillä voimakkaan makuinen
sileä keitto on tyylikäs alku ravintola-aterialle.
Maa-artisokkakeitto on yhtälailla oivallinen lounasruoka. Mukuloiden käsittely saattaa kotikokista
tuntua hankalalta, mutta Sörnäistenkadun Theron Cateringin keittiömestari Tapani Loponen toteaa
reippaasti, että keittoa on helppoa ja mukavaa valmistaa. Maa-artisokan lisäksi tarvitaan perunaa,
voita, kermaa, sipulia, kasvislientä, valkopippuria, suolaa, sokeria ja voita.
Vaikka maa-artisokkaa on vaivatonta kasvattaa, niin yllättäen raaka-aineena se on melko kallis.
Loponen kertoo, että siksi sitä ei ole niin usein ravintoloissa tarjolla, ja se ei ole nykypäivänä kovin
tunnettu ruokalaji. ”Toki tunnettuus riippuu ravintolasta ja asiakkaasta”, tarkentaa Loponen.
Keskiviikkona 30.9 Theron Catering Sörnäistenkadun lounasravintolassa on teemana sadonkorjuu,
ja ruokalistalta löytyy maa-artisokkakeittoa. Mitä mieltä keittiömestari itse on ruokalajista? ”Erittäin loistava”, sanoo Loponen.
Kuva: Larissa Raudas
Theron Catering blog 25.9.2015
© Larissa Raudas 2019. Kaikki oikeudet pidätetään.