Background

Maan uumenista lautaselle

Syksyinen viljelypalsta-alue on kuin kirjava tilkkutäkki. Erimuotoiset väriläiskät hehkuvat vallattomina. Yksi kasvi kurkottaa ylitse muiden venyttäen varttaan korkealle kohti aurinkoa. Maa-artisokka loistaa kellanoranssina aurinkona, ja sirot koristeelliset kukat muistuttavat vielä kesästä.


Maa-artisokka on tuttu kasvi puutarhoissa ja kasvimailla, mutta harvapa nykypäivänä tietää, että se

on myös hyötykasvi. Jopa palstaviljelijät eivät aina tiedä, että monivuotisesta perennasta saa

muutakin kuin näkösuojaa ja silmäniloa.


Auringonkukan sukulaiskasvi tuotiin Amerikan tuliaisena Eurooppaan 1600-luvulla, jolloin se löysi

tiensä myös Suomeen. Vähitellen se jäi kuitenkin perunan varjoon sekä Suomessa että muualla

Euroopassa. Perunan tavoin maa-artisokka lisääntyy siemenmukuloistaan, ja paras aika

sadonkorjuulle on syys-lokakuussa. Juuret puskevat syvälle multaan, ja tiheän juurakon seasta kasvaa ryppäinä muhkeita mukuloita.


Kooltaan ja muodoltaan vaihtelevat mukulat ovat omalla tavallaan koristeellisia, ja multaisista

mukuloista uhkuu maan voima. Maa-artisokka lisääntyy nopeasti, joten jos sitä ei pidetä kitkemällä

aisoissa, se leviää hallitsemattomasti. Aina kasvi ei siis ole viljelijälle pelkäksi iloksi.

Mukulat ovat kasvista se osa, mikä otetaan hyötykäyttöön. Ensi silmäyksellä ei ehkä uskoisi, että

kippuraisesta mukulasta syntyy pikanttia keittoa. Maa-artisokan maku on luonnostaan hieman

savuinen. Moni tuntee maa-artisokkakeiton alkuruokana, eikä ihme, sillä voimakkaan makuinen

sileä keitto on tyylikäs alku ravintola-aterialle.


Maa-artisokkakeitto on yhtälailla oivallinen lounasruoka. Mukuloiden käsittely saattaa kotikokista

tuntua hankalalta, mutta Sörnäistenkadun Theron Cateringin keittiömestari Tapani Loponen toteaa

reippaasti, että keittoa on helppoa ja mukavaa valmistaa. Maa-artisokan lisäksi tarvitaan perunaa,

voita, kermaa, sipulia, kasvislientä, valkopippuria, suolaa, sokeria ja voita.


Vaikka maa-artisokkaa on vaivatonta kasvattaa, niin yllättäen raaka-aineena se on melko kallis.

Loponen kertoo, että siksi sitä ei ole niin usein ravintoloissa tarjolla, ja se ei ole nykypäivänä kovin

tunnettu ruokalaji. ”Toki tunnettuus riippuu ravintolasta ja asiakkaasta”, tarkentaa Loponen.


Keskiviikkona 30.9 Theron Catering Sörnäistenkadun lounasravintolassa on teemana sadonkorjuu,

ja ruokalistalta löytyy maa-artisokkakeittoa. Mitä mieltä keittiömestari itse on ruokalajista? ”Erittäin loistava”, sanoo Loponen.


Kuva: Larissa Raudas


Theron Catering blog 25.9.2015







LarkkuPOrtMets-me.jpg

Larissa Raudas

© Larissa Raudas 2019. Kaikki oikeudet pidätetään.